Een futuristische kijk op het godsdienstig leven in Lennisheuvel
De Theresiaparochie in Lennisheuvel bezint zich op de toekomst. Het volgende artikel weerspiegelt het vertrouwen van de werkgroep Woord- en communiediensten in een zonnige toekomst voor het godsdienstig leven in Lennisheuvel.
Het godsdienstig leven
Zoals bekend is Lennisheuvel in 2050 een klein maar welvarend kerkdorp. Het ligt midden in Dommeltuin, het groene hart van Brabant. De duizenden toeristen die er jaarlijks hun vakantie doorbrengen, bezoeken allemaal minstens éénmaal per jaar de opgeknapte Theresiakerk, die vooral sinds de opbloei van het geestelijk leven weer het karakteristiek middelpunt van het dorp is. Vooral voor een huweljk mag de intieme kerk zich op een grote groep gebruikers verheugen. Maar ook het carillon trekt veel belangstellenden. Vooral het gezamenlijke terrasconcert van het carillon met blaaskapel "De Knollenplukkers" behoort tot de jaarlijkse hoogtepunten. De grote paardenzegening met ruiters en huifkarren uit heel Dommeltuin trekt eveneens veel belangstellenden.
Het kerkgebouw
De huidige inrichting van de kerk lijkt in niets meer op vroeger. In plaats van banken staan er nu losse, comfortabele stoelen, waardoor de kerk voor meerdere doeleinden geschikt is. Met name voor de bloemen- en beeldententoonstelling en de poëzieavonden. Vanwege de goede akoestiek houdt het Groot Boxtels Ouderenkoor hier elke week haar repetities. Aan de wanden van de kerk hangen prachtige kruiswegstaties, gemaakt door plaatselijke kunstenaars, waarin het lijden van de mensen tegelijk is verbeeld met het lijden van Jezus. Door de fraaie glas-in-loodramen schijnt de zon kleurig op de hoofden van de kerkgangers en andere bezoekers.
De vieringen
De weekendliturge wordt druk bezocht en er is een heel gevarieerd aanbod. Sinds alle vieringen door de week zijn vervallen, worden jubilea, oogstdankvieringen en doopsels in de weekendviering geïntegreerd. Elke eerste zondag van de maand is er speciaal aandacht voor de kleuters. Dan worden er speciale woord- en gebedsdiensten gehouden, waarbij hele families met kleine ukkies zich graag laten voorlezen uit de bekende kleuterbijbel. Meisjeskoor "De Bolderik" zingt dan met begeleiding van een blaasensemble vrolijke liederen, afgestemd op de leeftijdgroep. Elke derde zondag wordt er aan complete families gedacht. Dan wordt er eucharistie gevierd, waarbij kinderen vanaf groep 4 uitdrukkelijk meedoen. De tweede en de vierde zondag zingt het gemengd koor samen met de gemeenschap. Elke vierde zondag wordt er na de viering koffie gedronken in het tegenovergelegen café-restaurant.
Het pastoraat
De autochtone bevolking is erg op elkaar betrokken. In elke straat is een contactpersoon van de parochie. Deze vormt met de andere contactpersonen
de parochievergadering. Uit hun midden is het parochiebestuur gekozen, dat de kerntaken van de parochie bewaakt: de vieringen, de catechese voor jong én oud en natuurlijk de onderlinge zorg en aandacht voor het lief en leed van de gemeenschap. Het Dienstencentrum Lennisheuvel heeft bij dat laatste een belangrijke taak. De aanplakmuur in de gemeenschappelijke wachtkamer van de kapsalon en de huisartsen spreekt boekdelen.
Toeristenpastoraat
Een speciale vermelding verdient het toeristenpastoraat. Vakantiegangers komen elkaar in het VVV-kantoor van het Dienstencentrum tegen. Of het nu gaat om mensen uit de vakantiebungalows van buurtschap De Vorst, de seniorenkcampings op de Roond of de vele dagjesmensen uit de stedelijke regio's Waalbosch, Eindmond, Breburg en Vudel. Daar in het VVV-kantoor ontstaan de geanimeerde gesprekken bij het zoeken naar een ruiterpad of een nieuwe fiets- en wandelroute. Vooral de fietstochten langs de tientallen kapellen in de omgeving leveren interessante gesprekstof op. De leden van Groei en Bloei en de werkgroep kerkversieren zorgen voor informatie aan allen die in het buitengebied rust en bezinning zoeken.
Lennisheuvel. Een kern waar pit in zit.