|
Lennisheuvel maakt zich zorgen om Vorst

Na een lange periode van betrekkelijke rust heeft de gemeente Boxtel besloten de procedure voor het bestemmingsplan Vorst weer op te starten. Langs de Korte Heide is inmiddels 6 ha industrieterrein in ontwikkeling. Daar zouden nog 14 ha bij moeten komen. CROL zet vraagtekens bij de noodzaak van die uitbreiding. Op Ladonk staat een groot aantal panden leeg en er liggen naar schatting 10 ha grond braak. Als het Wagenaars en Reijnders op termijn vertrekken komt er nog eens 10 ha beschikbaar. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat, door verplaatsing van arbeidsplaatsen naar lage-lonenlanden, veel minder industrieterrein nodig is dan eerder gedacht. Voor CROL is dat reden de gemeente in een bezwaarschrift te vragen haar ambitie bij te stellen en de uitbreiding te beperken tot een strook langs de Keulsebaan. Dat 'kost' 7 ha maar die zijn door inbreiden op Ladonk makkelijk terug te verdienen.
Of CROL haar zin krijgt is hoogst onzeker. Het bestemmingsplan Vorst is feitelijk een hamerstuk. De opgestarte procedure is weinig meer dan een verplicht nummertje. Zowel op gemeentelijk als provinciaal niveau is Vorst op papier zo goed als klaar. De provincie heeft eerder aan een groot deel van het plan Vorst goedkeuring onthouden vanwege een administratief foutje. In het concept-bestemmingsplan was de uitgifte van bouwkavels niet goed uitgewerkt. Dat zal nu wel beter geregeld zijn. De gemeente heeft daar tijd genoeg voor gehad. Toch hoopt CROL dat beide overheden zo verstandig zijn het plan aan te passen. De verstening in Brabant is al te ver doorgeschoten en industrieterreinen zijn er genoeg.
Boxtel doet er beter aan meer werk te maken van het Groene Woud. Binnen de stedendriehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven zijn natuur en landschap de toeristisch-economische dragers van de toekomst. Maar dan moet je zuinig zijn op kostbare stukjes open landschap zoals in de Vorst. Met name het meest zuidelijke deel van het bestemmingsplan Vorst is rampzalig; voor het landschap, voor Lennisheuvel en, niet in de laatste plaats, voor de gezinnen in buurtschap De Vorst. Er is ze weliswaar een groenstrookje beloofd om het leed te verzachten (20 m), maar groener dan het nu is kan het nooit worden.
Terug
|
 Lennisheuvel kan leven met een brede strook industrie langs de Keulsebaan. Het gedeelte beneden de groene lijn A-B dringt onbehoorlijk diep in het kleinschalige agrarische landschap door en dient volgens CROL te worden geschrapt. Voor haar beroepsbevolking van 14297 arbeidskrachten heeft Boxtel ruim 15.000 arbeidsplaatsen. Mooi evenwicht zou je zeggen. Toch wil Boxtel meer. Maar meer arbeidsplaatsen in Boxtel daar zijn vooral buurgemeenten goed mee. Moeten wij daar onze groene ruimte voor opofferen?
|