Gemeentebestuur van Boxtel op werkbezoek in Lennisheuvel
Lennisheuvel, 10 juni 2014. De gemeenteraad van Boxtel heeft dinsdagavond 10 juni een werkbezoek gebracht aan Lennisheuvel. Vertegenwoordigers van de Stichting 'Rond Kerk en Orion', het parochiebestuur en de St.Theresiaschool maakten hun wensen kenbaar tijdens een rondgang door het kerkdorp. De reguliere vergadering van het wijkberaad was er voor afgelast. Het was belangrijker het gemeentebestuur door het dorp rond te leiden en bij te praten over actuele onderwerpen in het kader van het iDOP Lennisheuvel en Landschappen van Allure.
Alvorens de wandeling te beginnen krijgt het college en gemeenteraad na een kopje koffie een toelichting op de het verenigingsleven van Lennisheuvel en de functie van gemeenschapshuis Orion in het bijzonder. De sociale binding en de onderlinge betrokkenheid in Lennisheuvel zijn 'dik voor mekaar', zo geeft Cocky Beckers vanuit het bestuur aan. Er worden door het jaar heen tal van activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen georganiseerd. Cocky roemt de vele actieve vrijwilligers en licht het initiatief SAMEN in LENNISHEUVEL voor de aanwezigen toe.
Gemeenschapshuis Orion
De Orion wordt heel goed benut. Binnen het IDOP wordt 50.000 euro extra budget gevraagd voor vernieuwingen en aanpassingen aan het gebouw. Zo kan de 'huiskamerfunctie' vorm krijgen en kunnen er in het kader van de nieuwe wet WMO voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn komen. Elkaar ontmoeten staat hierbij centraal. Lennisheuvel is altijd bescheiden geweest in het vragen van budget. De uitnodiging is nu om budget vrij te maken voor de Orion.
Uitbreidingslocatie Heerenbeekloop
Omstreeks acht uur vertrok een lange stoet vanaf de Orion naar de bouwlocatie Heerenbeekloop. Daar kon het gezelschap met eigen ogen zien waar Lennisheuvel de broodnodige uitbreiding wil realiseren. Dat die uitbreiding noodzakelijk is daar twijfelt niemand aan. Maar sommige inwoners vragen zich hardop af of dit wel de juiste plek is. Bang als men is het riante uitzicht op het buitengebied te verliezen pleit men hartstochtelijk voor een andere bouwlocatie. Daarbij worden ze gesteund door raadslid Wim van der Zanden (Balans). Hij vraagt zich af of het bespreekbaar is op beperkte schaal in het binnengebied te bouwen om zodoende de eveneens broodnodige uitbreiding van gemeenschapshuis Orion te financieren. Maar wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95) is daar heel stellig in.
"Een ander bouwlocatie is niet aan
de orde. Al in 1972 is de locatie Heerenbeekloop, na grondig onderzoek en in goed overleg met Lennisheuvel, als voorkeurslocatie gekozen uit 7 alternatieven. Dat onderzoek gaan we niet opnieuw doen."
Volgens Jarko van Nunen, voorzitter van de Stichting Rond Kerk en Orion, wil ook de klankbordgroep die zich over deze kwestie buigt, niet tornen aan de bouwlocatie Heerenbeekloop.
"Wij vinden het verstandiger na te denken over een goed invulling van het gebied; verkeerstechnisch en landschappelijk."
Basisschool St.Theresia wil meer kinderen
Vervolgens trok het gezelschap terug naar het Orionplein. Daar vroeg
Marieke van den Heuvel, voorzitter van de ouderraad, aandacht voor de problemen van de St.Theresiaschool. "Komend jaar hebben we één klas minder. Het is daarom van groot
belang dat er gebouwd wordt voor jonge mensen, in de hoop dat er meer kinderen worden geboren. De school is niet alleen belangrijk voor de leerlingen. Het is een brede school waar allerhande activiteiten worden georganiseerd voor de inwoners van Lennisheuvel. Als de school wegvalt zou dat een ontzettend groot verlies zijn voor onze gemeenschap."
"De Speelheuvel". Speeltuin met allure
Het volgende rustpunt in de excursie van het gemeentebestuur was speeltuin 'De Speelheuvel'. Daar klom Jan van Kasteren op de pingpongtafel. Jan toonde zich een warm voorstander van het project Landschappen van Allure. "De speeltuin leent zich bij uitstek om er meer allure aan te geven. Achterin is ruimte genoeg. Dat deel van de speeltuin heeft nu geen functie. We willen dan ook graag zien dat de speeltuin anders wordt ingevuld dan nu het geval is."
Als voorzitter van het kerkbestuur sprak Jan van Kasteren ook optimistisch over de aanstaande fusie van de parochies. Hij is er stellig van overtuigd dat de St.Theresiaparochie blijft bestaan.
"De constructie die wij als parochie voorstaan lijkt op die in het bedrijfsleven. Daar is het heel normaal dat een onderneming een aantal zelfstandige dochterondernemingen heeft."
Natuurpark Boscheind. Parel van Lennisheuvel
De voorlaatste stop in de wandeling met het gemeentebestuur was in Natuurpark Boscheind. Daar namen verschillende sprekers het woord. Allemaal waren ze opgetogen over deze fraaie aanwinst van Lennisheuvel. Marieke van den Heuvel roemde het park als een van de pareltjes van Lennisheuvel. Het park gaat ook een rol spelen in het project Natuurexperience Lennisheuvel. Het wordt één van de zes locaties waar wandelaars de natuur zinrijk kunnen beleven en ervaren.
"Natuurpark Boscheind is het uitverkoren rustpunt voor de inwoners van Lennisheuvel en voor mensen die op het naburige bedrijventerrein werken. We willen in het park ook een kunstwerk oprichten. Het is ontworpen door Paul Simons en verbeeldt de kernbegrippen overwinning, kracht en transparantie," weet Marieke. "Deze termen verwijzen naar de strijd die Lennisheuvel heeft gevoerd om het hoogspanningsstation verder van het dorp te bouwen."
Toon Maas bruggetje
Het laatste onderwerp waarvoor aandacht van de gemeente werd gevraagd is het verdwenen 'Toon Maas bruggetje'. Het bruggetje ter nagedachtenis van een overleden buurtgenoot is om onduidelijke redenen zomaar opgeruimd.
Het laatste woord was aan burgemeester Mark Buijs die Lennisheuvel bedankte voor de prettige manier waarop men met de gemeente samenwerkt.
En toen... toen was het tijd om de wandeling op gepaste wijze af te sluiten. Daarvoor toog het hele gezelschap naar café De Trol waar iedereen van gemeentewege werd getracteerd op alcoholische versnaperingen en lekkere hapjes.
|