lennisheuvel

Huis
 Lennisheuvel 

Sleutelkamer

prikbord  *  opinie
Ons dorp Agenda Adressen Berichten Nieuws Links Leestafel
 
Gezeur om industriegrond
Toon van Grinsven

Onlangs stond er weer een artikel in de krant waarin de gemeenten in Brabant klagen over het tekort aan industriegrond. Op de kortst mogelijke termijn zou men honderden hectaren nodig hebben.

Vreemd dat ondernemers en gemeenten voortdurend schreeuwen om meer industriegrond. Vooral de gemeente Boxtel maakt het bont. Ladonk III (7,5 ha) staat nog in de steigers en tegen uitbreiding Vorst (20 ha) stapelen de bezwaren zich op. Toch bedelt de gemeente nu alweer om meer. Het liefst willen ze een regionaal industrieterrein aanleggen waar ook bedrijven uit buurgemeenten terecht kunnen. Hogere overheden zien dat helemaal niet zitten. Dat blijkt onder meer uit het bezwaarschrift van de inspecteur van de Ruimtelijke Ordening ir. J.R. Lambrechtsen van de Rijksplanologische Dienst op het bestemmingsplan Vorst.

Jarenlang hebben CROL en bewoners in het plangebied zich verzet tegen de in hun ogen overtrokken aanspraken op industriegrond in de Vorst. Dat nu ook milieuvereniging het Groene Hart en een zwaargewicht als inspecteur Lambrechtsen zich in de discussie mengt is voor Lennisheuvel een pluspunt. Volgens de inspecteur van de Ruimtelijke Ordening is het plan Vorst strijdig met het ruimtelijk beleid van het Rijk. De essentie daarvan is zuinig omgaan met de bestaande ruimte en het voorkomen van onnodig nieuw ruimtebeslag door stedelijke functies. De inspecteur stelt voor in het gebied grenzend aan Ladonk tot 2005 slechts 6 ha uit te geven. De invulling van die 6 ha zou moeten worden gekoppeld aan de herstructurering van Ladonk. In dat geval heeft de gemeente nog wat te doen.

In het verleden is er op Ladonk ontzettend kwistig met ruimte omgesprongen. De meeste bedrijfspanden zijn royaal over de grond uitgesmeerd. Begrijpelijk, want de grond is altijd bespottelijk goedkoop geweest. Het aantal bedrijven dat in twee lagen heeft gebouwd is bedroevend gering. Grote stukken grond liggen al jaren braak. Als er echt zoveel vraag naar industriegrond is, waarom blijft de grondprijs dan zo laag? Werkt het marktmechanisme op Ladonk anders? Industriegrond is toch zeker zoveel waard als andere bouwgrond. Laat dat dan ook betalen. Dat is goed voor de gemeentekas en de meest effectieve manier om bedrijven te dwingen in de hoogte of de diepte te bouwen. Dan ben je pas echt duurzaam bezig. En dan is er op Ladonk nog heel wat te revitaliseren. In de lucht en in de grond is nog ruimte zat.

Terug