Inrichting buurtpark en inspiratietuin Lennisheuvel
Toelichting door Henk Heling, gemeente Boxtel
Toon van Grinsven, CROL
Bekijk grotere tekening met sfeerbeelden
Zoektocht naar een naam...

Woensdag 20 juni 2012 is CROL door de gemeente Boxtel benaderd met de vraag of de inspiratietuin, een cadeau van de provincie Noord-Brabant aan voormalig wethouder Ger van den Oetelaar, in het nieuwe park van Lennisheuvel kan worden aangelegd. De provincie stelt daarvoor een bedrag van € 20.000 beschikbaar. Omdat we van mening zijn dat een inspiratie- tuin in het wandelpark van grote waarde is voor Lennisheuvel heeft CROL het aanbod in dank aanvaard.
Biodiversiteit
Om in aanmerking te komen voor de provinciale bijdrage van € 20.000 moet op de locatie de biodiversiteit vergroot worden en moeten bezoekers inspiratie op kunnen doen voor de eigen tuin. Ter plaatse van de voormalige paardenwei wordt momenteel een park aangelegd. De inspiratietuin kan de kwaliteit van het park aanzienlijk versterken met kleur en natuurbeleving. De zichtlijnen vanaf de wegen richting de kapel blijven bestaan.
Kikkerpoel
De kanten van de poel zijn plaatselijk vrij steil en daardoor gevaarlijk voor kleine kinderen. Om de veiligheid te verbeteren én de biodiversiteit te vergroten wordt rondom de poel een brede plas-drasrand aangelegd met veel minder steile kanten. Hierdoor lijkt de poel groter en krijgen plantensoorten die van natte voeten houden meer groeiplaatsen. Een dergelijke rand is een goed leefgebied voor libellen, vlinders en amfibieën. Rondom de kikkerpoel wordt een bloemrijk grasland ingezaaid, waar doorheen een graspad wordt gemaaid. Aan de oostelijke rand van de poel kunnen vissertjes een visstekje inrichten.
Heuvel
De hellingen van de heuvel zijn vrij schuin. Met de vrijkomende grond uit de kikkerpoel kunnen deze heuvelranden glooiender worden gemaakt, waardoor het bloemmengsel op de heuvelrand beter uitkomt in het terrein. Op en nabij de heuvel worden enkele bomen geplant die passen bij de Romeinse boerderij. Het worden soorten die de Romeinen naar onze streken hebben gebracht: walnoten en tamme kastanjes.
Inspiratietuin
De inspiratietuin bestaat uit themavakken (paars ingetekend) waarin borders worden aangelegd voor planten die de biodiversiteit verhogen in de tuin. We denken aan soorten die vlinders, (wilde) bijen en vogels aantrekken. Langs en door de vakken komen voorbeelden van tuinafscheidingen in de vorm van wilgentenen, tuun, vlechthagen, takkenrillen, houtstapels e.d. De wilgentenen tuun begrenst de heuvel van de Romeinse boerderij, omdat in die periode (Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen) de boerenerven en graanpercelen vaak werden afgeschermd met wilgentenen tuun of vlechthagen. Snoeihout uit tuinen kan prima gebruikt worden voor afscheidingen als takkenrillen. Takkenrillen trekken insecten aan; vogels en egels kunnen in de takkenrillen schuilen. In de themavakken is ook ruimte voor ideeën van inwoners van Lennisheuvel zoals stapelmuurtjes, insectenhotel e.d.
Hoogstamfruit
Er worden 22 hoogstamfruitbomen geplant. Hiermee wordt aangeduid dat eetbaar groen in de woonomgeving belangrijk is. Bovendien zorgen hoogstamfruitbomen voor meer biodiversiteit omdat het ook drachtplanten zijn. Vogels nestelen graag in wat oudere bomen. In de zuidoosthoek van het park, aan de rand van de bloemenwei, is ruimte voor een geboortebos.
Bloembollen
Zaterdagmorgen 10 januari 2015 hebben 25 vrijwilligers een voorschotje genomen op de lente. Die morgen zijn in Natuurpark Boscheind maar liefst 7000 krokusbollen in de grond gestopt. Het idee om bloembollen te planten in het park is geboren bij een onderonsje tussen Maria Joosten en Henk Heling van de gemeente. Henk had daar wel oren naar en stelde in eerste instantie 2500 bolletjes ter beschikking. Later zijn er dat tot verrassing van Maria dus 7000 geworden. De krokussen maken dat het park in het voorjaar een mooie, kleurrijke uitstraling krijgt. Daarnaast leveren de bloemen ook een bijdrage aan de vergroting van de biodiversiteit.
Terug |