
Lennis waakt over Lennisheuvel Actiecomité 'zegneetegenkv'Lennisheuvel, 12 maart 2013
Voor degenen die mij nog niet kennen zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Lennis. Vroeger woonde ik op een heuvel in de buurt van Boxtel. Naar mij is Lennisheuvel vernoemd, de heuvel van Lennis. Ik ben als het ware een voorvader van Jas de Keistamper en ik waak over mijn dorp.
Waarom laat ik dan nu pas van mij horen, zult u zich afvragen. Al die jaren lag mijn heuvel in de schaduw van Boxtel en werd daarvan gescheiden met de aanleg van het industrieterrein en de spoorweg. Maar beiden vormden geen grote bedreiging voor Lennisheuvel. De ontsporing van een trein in 1989, de brand bij Dumeco (Vion) in maart 2001 en de brand in het transformatorhuis aan de Industrieweg in april van datzelfde jaar liepen voor Lennisheuvel nog net goed af, dus er was geen reden om daarvoor in de openbaarheid te treden.
Het boren naar schaliegas was andere koek, maar doordat er net op tijd een landelijk verbod kwam, hoefde ik niet in actie te komen. Maar nu de gemeente, door middel van een soort overvaltechniek, probeert om een kV-station tegen mijn heuvel aan te leggen, wordt het tijd om op mijn achterste benen te gaan staan.
Er is namelijk een gezondheidsrisico voor de omwonenden. In de buurt van hoogspanningskabels en leidingen is er sprake van elektromagnetische velden. Daar hadden we in mijn tijd geen last van. Maar het is een feit dat kinderen, die in de buurt van dit soort installaties wonen, een verhoogde kans hebben op leukemie. Dat op zich zou al een reden moeten zijn om dit bouwwerk zo ver mogelijk van Lennisheuvel af te bouwen.
Verder zet ik vraagtekens bij de gevolgde procedure. Eerst vraagt de gemeente goedkeuring aan voor een veld aan de Heringsweg, maar de provincie keurt dit af, omdat zo'n bouwwerk in "stedelijk gebied" moet komen. Dan stelt de gemeente een werkgroep samen, bestaande uit de gemeente, Enexis, Tennet en de Rabobank en niemand uit Lennisheuvel. Men zegt 15 locaties te hebben bekeken, waaruit 5 locaties zijn voortgekomen en de gekozen locatie op Vorst A, tegen Lennisheuvel aan, zou de beste optie zijn.
Wat ik graag zou willen weten, en alle Lennisheuvelnaren met mij, is welke locaties besproken zijn. Maar daar geeft de gemeente geen antwoord op.
Daarnaast wordt ook niet uitgelegd wat de argumenten waren om de andere locaties af te laten vallen, waardoor ik niet overtuigd ben dat er een juiste keuze is gemaakt.
En daarom, beste mensen, ben ik, Lennis, uit de vergetelheid opgestaan en ben ik begonnen om posters te maken en te ondertekenen met mijn naam. Het zal toch niet zo zijn dat de gemeente Boxtel al jaren weet dat er een kV-station moet komen, men dit al jaren voor zich uit schuift en dat er nu, vanwege een gebrek aan tijd en geld, een locatie gekozen wordt die voor Lennisheuvel verre van optimaal is. Wat men al wel weet, is dat dit kV-station nog een uitbreiding moet krijgen aan de andere kant van het Rabobank datacenter, dat noemen ze daar Vorst B en C.
Toen tijdens de tweede informatieavond aan de wethouder werd gevraagd waarom het station niet
tegen de Keulsebaan kon komen te liggen was zijn antwoord: "Omdat dat een zichtlocatie is."
Ik dacht even dat ik droomde, maar dat bleek niet zo te zijn. Voor mijn gevoel wordt op deze manier de gezondheid van de inwoners ondergeschikt gemaakt aan de verkoopbaarheid van kavels op het industrieterrein.
Beste burgemeester, wethouders, leden van de raad en commissieleden;
laat ons ontwaken uit deze boze droom en uitgaan van de mogelijkheden. Want waar een wil is, is een plek. Daarom heeft u tijdens de commissievergadering een verrekijker ontvangen, zodat uw blikveld ruimer wordt gemaakt dan die ene locatie tegen Lennisheuvel aan. In de komende weken zal ik nog van me doen spreken en zal deze reus zich nog wel laten zien. En ik blijf net zo lang als de Lennisheuvelnaren mij nodig hebben! Ik zou zeggen tot ziens in Lennisheuvel en de groeten van het Actiecomité ZegneetegenkV.

|