lennisheuvel

Huis
 Lennisheuvel 

Sleutelkamer

prikbord  *  vraaggesprekken
Ons dorp Adressen Nieuws Links Opinie Leestafel

 

 

 

Bastiënne rookt af en toe een zware pijp. Tot groot ongenoegen van haar bijen!

Dit interview is eerder gepubliceerd in RKO van 13 okt 2009.
De huismeester.

Andere intervieuws:
E en M v Abeelen
Cor Scheutjens
Tesse vd Struijk
Katrien v Hettema
M en C vd Heijden
Jos Nooren
Eva Roos
Jan Maas naar Salonta
Leo en Carly Den Eijngel
Marieke van den Heuvel

Lennisheuvel 13 oktober 2009

De honingbijen van Bastiënne Derks


lennisheuvel

Aan de Brede Heide in Lennisheuvel woont op nummer 6 Bastiënne Derks, tezamen met haar echtgenoot Jasper en drie kinderen Harm (18), Huub (17) en Iris (15). Bastiënne heeft een bijzondere liefhebberij: Bastiënne houdt van bijen. Verscholen in het groen rondom de voormalige boerderij hebben drie bijenvolken een riante plek gekregen. Bastiënne is met de bijenhouderij in aanraking gekomen tijdens een open dag van bijenvereniging Ambrosius. Het clubhuis van deze vereniging staat in het park Molenweide in Boxtel. "Ambrosius is een heel actieve imkervereniging."vertelt Bastiënne", "waar ik van collega-imkers veel kan leren. Voor mij is de bijenhouderij puur een hobby. Maar interessant genoeg om lid te worden van Ambrosius en in Eerde een cursus te volgen bij een expert in het vak. De bijen die de meeste imkers hier houden zijn afstammelingen van de Carnica-bij. Dat is een vriendelijke soort, populair bij imkers omdat ze nooit zomaar steken. Deze bij steekt alleen maar als ze zich aangevallen voelt. Wespen bij voorbeeld steken veel eerder. Dat zijn die beesten die op de ranja afkomen als je in de tuin zit. Bijen doen dat niet."

Bastiënne kreeg haar eerste kast van een kennis. "Een lege kast", vertelt ze, "maar het toeval wil dat in de speeltuin naast de kerk een zwerm bijen was neergestreken. Die hebben we toen kunnen vangen. Intussen ben ik alweer een aantal jaren bezig en heb ik ervaren dat er heel wat mis kan gaan. Parasieten zoals de Varroamijt kunnen hele volken verzwakken. Je moet ook zien te voorkomen dat je volk gaat zwermen. Dan raak je veel goede haalbijen kwijt en krijg je minder honing. Maar bijen zijn eigenzinnige beestjes. Ze doen hun eigen zin, niet de jouwe. Het is dus belangrijk ze goed te verzorgen; en dan is de bijenhouderij een leuke hobby waar je veel plezier aan kunt beleven."

"Dit jaar was een goed honingjaar", vervolgt Bastiënne haar verhaal. "Er zijn twee perioden in een jaar dat de bij heel veel nectar kan verzamelen. Dat is in het voorjaar als het fruit bloeit en in de eerste helft van juli als de lindebomen bloeien. Daarna kunnen ze niet genoeg nectar meer vinden om een wintervoorraad aan te leggen. De bloei in juli is dus heel belangrijk. De bij moet het dan hebben van een beperkt aan planten dat in de zomer wil bloeien. Naast een aantal andere soorten zijn met name lindebomen voor de bij aantrekkelijk als leveranciers van nectar. Jammer genoeg staan er in de om-geving van Lennisheuvel maar weinig lindebomen. Ik zou het daarom wel aardig vinden als de gemeente in de voormalige paardenwei ook een aantal lindebomen zou willen planten. Onze bijenvolken maken ze daar heel gelukkig mee!"

De honing van Bastiënnes bijen is te koop. De samenstelling is verschillend, afhankelijk van het jaargetijde. U kunt voorjaarshoning kopen of zomerhoning. Allebei heel gezond. Beide honingsoorten zitten vol met stuifmeel. Mensen die allergisch zijn voor pollen kunnen met natuurhoning van Bastiënne enige weerstand opbouwen tegen hooikoorts. Echt veel gezonder en ook veel lekkerder dan honing uit de winkel!